Sunday, March 27, 2011

Menu for taaday: ayam percik!

Assalamualaikum dan kembali lagi kita bersama....chef Kureena!!

Resipi kita pada hari ini ialah:

Ayam Percik

Chef try and error je lauk ni sebab haritu main masak2 dengan akak enigma di Lumut...ingat bahan2 je,cara masak main tembak saja...

Here goes: [this is for 1-2 person only...as usual...you multiply some parts if you wanna cook for more people :D]

A)  BLEND

bawang merah - 1 biji
cili merah - 2 biji?  [resipi asal guna cili kering]
bawang putih- 2 ulas
cili api- kalau rasa nak podas lagi
halia- sikit
serai- sikit je memadai

B) santan
C) air asam jawa
D)Biji halba
E) belacan [ok, ni saja alter2 sendiri..kata try n error kn..haha]
F) gula and garam
G) air
H) Of course, AYAM!!!haha  [perap dgn garam ]


Tumis bahan A sampai pecah minyak kemudian masuk C sikit...then masukkan D dan E [kalau mahu guna...]....kemudian masukkan B....masukkan G dan masukkan F  sehingga mencapai rasa yang anda berpuas hati dengan....Jangan lupa masukkan air from time to time....karang kering xdelah kuahnya...

Ayam tu make sure 3/4 masak sebab lepastu kita nak grill kan dia...

Panaskan grill dan masukkan ayam sahaja dan grill sampai ada kaler hitam crispy...jangan tunggu sampai hitam hangus pulak ye....Do you undertand this instruction? Saja bagi bentuk huruf nak suruh your brain work extra.... hahaha!

Ok...tamat resipi ayam percik kita..

Me not a big fan of the Kelantanese style of ayam percik so this one suits my taste lah...alhamdulillah =)

Selamat mencuba!


P/S: AK,  suits your taste or not? cheq mmg xtau cara nak buat johor style...U balik nanti kita terjah pasar malam mintak resipi kat penjual ye? You do the talking? boleh kecek melayu lagi dok ni?HAHAHAHA!

No comments:

Post a Comment